De charmiga byarna Lökken och Lönstrup är två fantastiska badorter på Norra Jylland. Stränderna är helt fantastiska och kringliggande landskap är spännande och otroligt häftigt.
Lite historia är alltid intressant . Rubjerg Knude är den högsta och mest markanta delen av den 13 km långa kustremsan mellan Lönstrup och Lökken och kallas Lönstrup Klint. Klinten är under stadig nedbrytning och varje år försvinner ca 1 meter.
Uppe på Rubjerg Knude, 60 meter över havet, ligger en mer än 100 år gammal fyr. När fyren var nybyggd låg den 200 m inåt land.
Idag ser det helt annorlunda ut. Fyren ligger nu helt fritt ut mot havet och kommer inom ett antal år störta ner i havet.
Promenaden upp på sanddynerna är enormt blåsig och det känns som sanden blästrar hela kroppen. När man kommer upp och ser hur nära fyren är kanten kan jag verkligen förstå vilka krafter naturen har. Overkligt och mäktigt.
Samma känsla får jag när vi kommer ut till Mårups Kyrka. Här har också naturen satt sina spår. Kyrkan är från mitten av 1200-talet men det är bara några väggar kvar. Kyrkogården runt omkring är stor och vissa av gravplatserna ligger nära stupet. Enligt obekräftad information har redan vissa gravar störtat ner i havet. Detta förklarar kanske det stora benet (höftben tror jag) som jag hittade i sanddynerna vid fyren…
När jag promenerar runt på den gamla kyrkogården tappar jag tid och rum. Helt sjukt, jag vet. Men de igenvuxna lummiga gångarna och de gamla gravstenarna är en sån kontrast mot det karga landskapet och vågorna som piskar långt nedanför.
Numer har man slutat att försöka rädda vissa gamla byggnader längs med klinten. Sanden, stormarna och havet går inte att tämja.
Jag har därför otroligt svårt att förstå varför nya hus tillåts byggas så nära klinten.
Vi människor kommer ju med största sannolikhet inte att övervinna naturen denna gången heller.//Filosoftanten
Oh! Dit vill jag. Precis min grej! Och sen har du också en fenomenal förmåga att måla upp det med ord!!!!