Resistens


Antibiotika har varit ett enormt viktigt läkemedel sedan det utvecklades under andra världskriget. Många infektionssjukdomar har kunnat behandlas enkelt och effektivt. Problemet är att det nu pågår en smygande pandemi runt om i världen, antimikrobiell resistens. Om fler och fler bakterier förvärvar resistens finns det risk för att vi kastas tillbaka till 1800-talet då man inte kunde behandla infekterade sår och lunginflammationer. 

Jag vet att det föregår diskussioner om bakteriernas ökade resistens mot antibiotika. Men jag hade ingen aning om att det varje år dör cirka 25 000 människor i infektioner som orsakats av antibiotika resistenta bakterier. Detta bara i Europa. Infektioner som orsakas av multiresistenta bakterier leder till extra sjukvårdskostnader och produktivitetsförluster för upp emot 1,5 miljarder Euro varje år. Antimikrobiell resistens (AMR) sprids via den globala turismen, överföring av patienter mellan vårdinrättningar inom och utanför EU samt genom handel med livsmedel och djur. Om den nuvarande trenden inte förändras, förväntas 300 miljoner människor under de närmaste 35 åren att dö i förtid på grund av läkemedelsresistens. Det jag inte heller hade någon som helst aning om är att EU-kommissionen inlett ett öppet samråd om innehållet i den nya handlingsplanen mot antibiotikaresistens. Syftet är att jobba enligt One Health konceptet där man ser människor, djur och miljön som en tät sammankoppling.  Målet med handlingsplanen är att gemensamt bevara effekten av antibiotika, stärka infektionskontrollerna och stimulera innovation för att hitta nya behandlingssätt.

För mig är det lite märkligt att denna typ av frågeställningar inte kommuniceras mer öppet. Om vi alla får en ökad insikt och kunskap om vilka risker det är med hög antibiotika konsumtion, kanske vi kan vara mer tålmodiga när vi blir sjuka. I och för sig är det inte här i Sverige som de största förändringarna behövs. I många andra länder behandlar man sjukdomar redan i tidigt skede med bred spektra antibiotikum istället för att välja en snällare variant. Med den typen av approach är så klart riskerna mycket större. Men med tanke på den globalisering vi har så kommer resistenta bakterier att sprida sig även till de länder som är mer restriktiva med att ordinera antibiotika. AMR är en global samhällsekonomisk komplex utmaning och kan så klart inte lösas enskilt. Det är viktigt med en holistisk strategi som innefattar flera olika sektorer i samhället. Den allmänna folkhälsan, bättre livsmedelssäkerhet och djurhälsa, mer forskning och utveckling samt ett stort internationellt samarbete.

Det jag däremot redan visste är att man alltid ska äta hela den ordinerade antibiotika kuren. Bryter man mitt i kuren finns risk att vissa bakterier överlever och bli mer resistenta, vilket då kräver ny starkare medicin. Kanske något för alla att tänka på. Tror nämligen att många av oss fuskar för vi anse oss friska och tycker då det är onödigt att ta alla tabletter. Enligt forskare går det inte stoppa den pågående pandemin men med rätt tankesätt och ökade insatser går det förhoppningsvis att minska ökningen. //Filosoftanten

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.