Rätt eller fel

träd

Det sägs ju att det inte finns något som är rätt eller fel. Det är upp till varje individ att avgöra vad som är det ena eller det andra. Vi är alla olika och vi har rätt att ha egna åsikter, men det innebär inte på automatik att vi har rätt att agerar hur som helst.

Det finns vissa grundregler och lagar här i Sverige som vi alla måste följa, oavsett om vi själva tycker att det är rätt eller fel att göra det. Anledningen till att dessa finns är faktiskt för att vi ska ha ett samhälle där alla kan känna trygghet. Ett samhälle där vi kan gå ut utan att vara rädda för att hamna mitt i vägen i en gänguppgörelse eller vara rädda för att våra ungdomar ska bli trakasserade och misshandlade på krogen eller i bussen på vägen hem.

Tyvärr begås det idag alldeles för många allvarliga brott. Drogförsäljning, lagning av sprit, misshandel, dödsskjutningar, trakasserier eller olaga hot (listan kan göras lång) bidrar definitivt inte till ett tryggare och positivare samhälle.

De personer som av olika anledningar frivilligt väljer att begå ett brott måste ta konsekvenserna av sitt agerande. Det måste finnas ett upprättat system med tillräckliga och rätt resurser som mäktar med att hantera detta. I alldeles för många instanser finns en stor resursbrist och tiden räcker inte till. Ibland fattas också beslut som jag undrar hur genomtänkta de egentligen är.

Hörde på radion i morse att all-aktivitets huset på Lindängen i Malmö ska stängas. För mig låter det helt galet. Varför ta bort en gemensam mötesplats som bevisligen bidrar till en lugnare stadsdel och som dessutom fått priser från både BRIS och Malmö Stad för sitt arbete.  Mötesplatsen hjälper idag till att skapa trygghet och samhörighet som sedan sprider sig som ringar på vattnet.

Att arbeta kontinuerligt och med förebyggande insatser hos alla, framför allt våra ungdomar, måste väl ändå vara det som är mest rätt och som lönar sig på sikt.  Alla har vi behov av att tillhöra och att känna oss behövda. Det kan vara som back i ett fotbollslag, som en kollega på jobbet, kompis i skolan eller i gänget på fritidsgården. Det är viktigt att det finns ett sammanhang där man är någon som faktiskt betyder något. Om vårt samhälle tidigt fångar upp personer som känner sig utanför och riskerar att hamna på glid, kan vi tidigt förebygga brott och skapa en positivare samhällsutveckling med ökad gemenskap. Visst krävs det enorma insatser och resurser från kommunerna, och det är inte lätt att prioritera. Men för att få en hållbar utveckling måste pengar inversteras förebyggande och rätt inversterede pengar lönar sig oftast på sikt och ger mångdubbelt tillbaka. Det är trots allt våra ungdomar som är framtiden och som ska få samhället att växa och utvecklas. Det är också våra ungdomar som riskerar att hamna snett om det inte finns någon där som tidigt fångar upp och hjälper dem att hitta rätt balans igen.

Det är mycket lättare att vattna och göda ett växande träd med rötterna förankrade i marken än att återplantera ett träd utan rötter. //Filosoftanten

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.